محدودیت منابع فسیلی، رشد بالای مصرف سالانه انواع انرژی در ایران، عدم کارایی فنی و اقتصادی مصرف انرژی و هدر رفتن قریب به یکسوم از کل انرژی در فرآیندهای مصرف و مشکلات فزاینده زیست محیطی ناشی از آن، ضرورت مدیریت مصرف انرژی و بالا بردن بازده و بهرهوری انرژی را بیش از پیش آشکار ساخته است.
در این راستا بر طبق ماده 121 قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، دولت موظف است به منظور اعمال صرفهجویی، منطقی کردن مصرف انرژی و حفاظت از محیط زیست نسبت به تهیه وتدوین معیارها و مشخصات فنی مرتبط با مصرف انرژی در تجهیزات، فرایندها و سیستمهای مصرف کننده انرژی، اقدام نماید، به ترتیبی که کلیه مصرف کنندگان، تولید کنندگان و وارد کنندگان این تجهیزات، فرایندها و سیستمها ملزم به رعایت این مشخصات و معیارها باشند. معیارهای مذکور توسط کمیتهای متشکل از نمایندگان وزارت نیرو، وزارت نفت، موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، سازمان حفاظت محیط زیست و وزارتخانه صنعتی ذیربط تدوین میشود. همچنین بر اساس مصوبات یکصدودومین شورای عالی استاندارد مورخ 5/3/81 پس از تصویب استانداردهای مربوط در کمیته مزبور، این استانداردها بر طبق آیین نامه اجرایی قانون فوق الذکر همانند استانداردهای اجباری توسط موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران به اجرا در خواهد آمد. این استاندارد به عنوان استاندارد تعیین روش اندازهگیری مصرف انرژی و دستورالعمل برچسب انرژی همراه با استانداردهای ملی ایران به شماره 4910 و 4911 به کار می رود. این استاندارد تنها شامل روش آزمون و دستورالعمل برچسب انرژی برای کولرهای آبی بوده و ویژگیها و روشهای آزمون عملکرد در استانداردهای ملی ایران به شمارههای 4910 و 4911 ارایه شده است.
برچسب انرژی صفحهای حاوی اطلاعات مربوط به معیارها و مشخصات فنی در هر محصول و مقایسه آن با معیارها و مشخصات فنی مصوب است. اطلاعات مندرج برروی برچسب باید به صورت خوانا و واضح باشد. برچسب باید هم برروی دستگاه و هم برروی کارتن بسته بندی (در صورت وجود) در محلی نصب شود که به راحتی قابل رویت باشد.
هر یک از نشانههای داده شده در برچسب انرژی به صورت زیر معرفی می شوند: 1- علامت استاندارد و نام برچسب ؛ 2- شاخص بازده انرژی؛ 3- نسبت بازده انرژی EER؛ 4- ظرفیت دستگاه برحسب مترمکعب برساعت؛ 5- ظرفیت دستگاه برحسب فوت مکعب بر دقیقه (cfm)؛ 6- نام سازنده؛ 7- مدل.